Ohjeet, Ompelu, Sovellukset

FBA eli Full Bust Adjustment

Olen tuskaillut viime aikoina sen seikan kanssa, että rintavarustukseni ei mahdu ”normaalin” mitoituksen vaatteisiin tai ompelukaavoihin. Normaalit vaatteet kun tuppaavat olla mitoitettuja B-kupille ja plus kokoiset vaatteet D- tai DD-kupille. Tämä tarkoittaa sitä, että joudun ottamaan todellista kokoani suuremman koon vaatteesta tai kaavasta. Lopputuloksena on se, että rintavarustukseni mahtuu, mutta muuten vaate roikkuu epäsopivasti. Lähes aina kainalot ovat ylisuuret ja takakappale säkittää.

Olin jo lähes siinä turhautumisen tilassa, että myyn kaikki ompelukoneeni tai tyydyn käyttämään koko loppuelämäni trikoovaatteita, kun törmäsin youtubessa tutoriaaliin ja termiin FBA.

Mikä on FBA?

FBA on lyhenne termistä full bust adjustment. Suomeksi se kääntyy suunnilleen täyteläisen rinnan ( tai täydellisen rinnan 😉 ) lisäykseksi tai muunnokseksi. Käytännössä se on siis ”normaalin” kaavan muokkaamista isorintaiselle sopivaksi. Suomeksi tälle ei taida olla hienoa lyhennettä, korjatkaa jos olen väärässä. Tästä löytyy myös hankalasti tietoa tai tutoriaaleja suomeksi.

Ompelukaavat -sivustolta löytyy alla oleva ohje kaavan muokkaamisesta isorintaiselle.

Kuva kopioitu Ompelukaavat.fi

Olen visuaalinen oppija, joten opin parhaiten videoista ja sen jälkeen itse kokeilemalla. Youtube tarjoaa onneksi useita tutoriaaleja aiheesta, tosin ne ovat aikalailla kaikki englanniksi. Alla linkki katsomaani Made To Sew tutoriaaliin aiheesta. Tutustuin myös Seamwork-sivuston ohjeeseen Four Essential Full Bust Adjustments – Learn the building blocks for mastering the full bust adjustment.

Mekkotehdas Helmat -kirjan Adele mekon muunnos FBA:lla

Videon ja opiskelun innoittamana lähdin kokeilemaan lisäystä uuden kaavakirjan Adele mekon etukappaleeseen.

Miten valitsen sopivan koon?

Kaikki lähtee liikkeelle mittaamisesta. Tarvitset itsestäsi ainakin seuraavat mitat

  • Full bust eli rinnanympärys (mitattuna rinnan korkeimmasta kohdasta rintaliivit päällä)
  • Upper bust eli rinnan ympärys rintojen yläpuolelta (mielummin ilman liivejä mitattuna)

Lisäksi mittasin olkasaumasta rinnan yli mitan vyötärölle, jotta pystyisin vertaamaan kaavan etuosan pituutta oman etumukseni vaatimukseen.

Noissa löytämissäni ohjeissa selitetään kauheasti eri laskukaavoilla, mikä koko millekin vaatekoolle tulee valita, mutta se meni itselle sen verran monimutkaiseksi, että vedin hieman mutkia suoriksi ja valitsin Adele mekon kaavan koon tuon upper bust mitan perusteella ja otin huomioon, että mekon yläosassa on jonkin verran väljyyttä.

Sivumuotolaskoksellisen kaavan muokkaaminen isorintaiselle

Lähdin siis liikkeelle koon 46 yläosan kaavat piirtämällä ja leikkaamalla ne kaavapaperista. Piirsin ohjeiden mukaan kolme viivaa leikattuun kaavaan, jotka kohtaavat suunnilleen rinnan korkeimmalla kohdalla:

  1. viiva piirretään kaavassa olevan muotolaskoksen keskeltä ja siitä läpi rinnan korkeimmalle kohdalle (apex)
  2. viiva piirretäään noin 2/3 kainalon yläreunasta
  3. viiva piirretään rinnan korkeimmalta kohdalta suoraan alas
FBA leikkausviivat piirrettynä etukappaleen kaavaan

Kaavan leikkaaminen

Seuraavaksi leikkasin piirrettyjä viivoja pitkin jättäen kuitenkin ”saranat” eli muutaman millin paperia leikkaamatta muotolaskoksen ja rinnan korkeimman kohdan sekä kainaloa ennen. Tämän jälkeen teippasin taitteen suoraan linjaan tilkkualustaan.

FBA viivat auki leikattuina ja teipattuina suoran linjan mukaan taitteelta.

Laskin, että tarvitsen etukappaleseen ainakin 14 cm lisää tilaa kaavassa olevaan rinnanympärykseen verrattuna, jotta väljä istuvuus mekossa säilyisi ja etukappale laskeutuisi kauniisti sopivan alas. Tämä tarkoitti, että yhteen puoleen lisätään 7 cm. Viivoitin on osoittamassa lisäyksen senttimäärää.

Mallasin välillä kaavaa päälleeni teippaamalla sitä yhteen takakappaleen kanssa. Suosittelen tätä myös muille FBA:ta kokeileville. Aluksi laskemani senttimäärä 4-5 cm per puoli) ei nimittäin olisi millään riittänyt, vaan helman ja yäosan sauma olisi jäänyt ikävästi roikkumaan keskelle rintoja, liian ylös.

Piirsin lopuksi vielä uuden kaavan etukappaleesta ja vertasin sen ja takakappaleen pituutta, sekä kainaloa muotolaskoksen taittamisen jälkeen. Korkeus oli riittävän lähellä ja kainalosta poistin pienen suikaleen.

Valmis FBA piirrettynä etukappaleesta, sen jälkeen kaavan leikkaaminen ja se on valmiina asetettavaksi kankaalle.

Valmis Adele

Mekko valmistui sopivasti juhannukseksi. Kankaana Eurokankaan palalaarista hankkima sifonki (joka paljastui todella vaikeasti ommeltavaksi). Lopputulos on kuitenkin ihanan kevyt ja ilmava. Tykkään erityisesti tuosta takakappaleen yksityiskohdasta, joka suljetaan napilla.

Tagged , , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “FBA eli Full Bust Adjustment

  1. Kiitos tästä!
    Olen ommellut pari mekkoa tuolla samalla kaavalla, tosi sitä muokkaamatta, kun en ole oikein tiennyt, mitä sille tehdä. Olen joutunut valitsemaan liian ison koon, joka näkyy lähinnä olkasaumoissa / hihan paikassa. Myös rinnan muotolaskos on itselleni sentin pari liian ylhäällä.
    Seuraavaksi uskallan lähteä rohkeasti muokkaamaan kaavaa näillä ohjeilla parimmin rinnoilleni sopivaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *