design by NS, Ohjeet, Palmikot, Pipot

Hello Yellow!

Palmikkopipo

Edit 26.07.2022: English pattern available in PDF-format at the end of this page!

Olen ihaillut tätä kyseistä palmikkokuviota, mutta en ollut saanut aikaiseksi selvittää miten se neulotaan. Sain toiveen keltaisesta tupsupiposta ja totesin tämän olevan oiva tilaisuus opetella jotain uutta palmikko repertuaariin. Keltainen pipo on jotenkin niin värikäs, että päätin nimetä pipon Hello Yellow -lausahduksen mukaisesti Hello -pipoksi.

Keltaisen langan metsastäminen osoittautuikin sitten hieman haasteellisemmaksi mitä osasin odottaa; murrettua ja sinapinkeltaista on nyt paljon, mutta tällainen oikea sitruunankeltainen olikin vaikeampi löytää. Lisäksi lanka ei saanut olla kutittavaa. Löysin pienestä käsityöliikkeestä teetee tundra-langan, jossa on 70 % alpakkaa ja
30% polyamidia. Tämä sekoitus osoittautui oikein mainioksi pipoon, koska polyamidi tuo lankaan jämäkkyyttä ja rakennetta. Kuvien isompi pipo on tehty Lankamaailman 100% SW MERINOULL -langasta.

Ohje ”hevosenkenkä” palmikkopipoon

Pipon ohje on kahdessa koossa S/M = 55-57 cm ja L/XL = 58-62 cm. Suluissa on ilmoitettu isomman koon määrät.

Materiaalit

 • teetee tundra 2 x 50g (110m), toisesta kerästä jäi hieman yli. Isompaan kokoon kului hieman yli 2 kerää 110g 100% SW MERINOULL -lankaa. Drops Merino Extra fine toimii yhtälailla.
 • 3,5 mm pyöröpuikko 40 cm + apupuikko, jos tarpeen
 • loppun kavennuksiin magic loop tai 3,5 mm sukkapuikot.

Resori

 1. Aloita työ luomalla 110 (118)silmukkaa 3,5 mm 40 cm pyöröpuikoille.
 2. Aloita neulomaan resoria *1 s oikein takareunasta ja 1 s nurin* toista kerros loppuun. Jatka tätä resoria
  13 (14) cm.
 3. Kun olet saanut resorin valmiiksi, käännä työ.
Pienemmän koon valmis resori

Pipon ”vartalo”

 1. Neulo kierros oikeaa suljettuna neuleena ja lisää kierroksen aikana työhön tasavälein 16 (26) silmukkaa. Helpoiten saat lisättyä silmukat työhön poimimalla kahden silmukan välistä langan vasemmalle puikolle ja neuloen sen kiertäen oikein.
 2. Nyt työssä on 126 (144) silmukkaa.
Vinkki! Olen huomannut, että jos työn kääntää ja alkaa vain neuloa niin kerrosten väliin jää reikä. Periaatteessa reikä ei haittaa, koska se jää valmiissa pipossa resorin alle piiloon, mutta poimimalla edellisen kierroksen viimeisen silmukan ja neulomalla sen yhdessä oikein kierroksen ensimmäisen silmukan kanssa, välttää reiän.
Kuvassa on poimittu edellisen kierroksen viimeisen silmukan ”kanta” mukaan ja se neulotaan yhdessä ensimmäisen kierroksen ensimmäisen silmukan kanssa.

”Hevosenkenkä” palmikkoneule

En tiedä mikä tuon palmikkoneuleen oikea nimi on, mutta minusta se muistuttaa hevosenkenkää. Työssä toistuu 18 silmukan mallipätkä, joka toistetaan yhteensä 7 (8) kertaa kierroksen aikana. Alla on kaavio, sama kumpaankin kokoon. Aloita neulominen numeroiden mukaisesti kahdella nurjalla silmukalla ja jatka sitten ruutupiirroksen mukaisesti kierros loppuun.

Huom! mallissa valepalmikko (s 17-18) toistetaan joka toinen kierros ja ensimmäisen kerran toisella kierroksella.

Palmikon ruutupiirros

palmikko ruutupiirros


 1. Kolmen kierroksen jälkeen aloita ensimmäinen hevosenkenkä palmikointi. Seuraavassa on kuvien kanssa ohjeistettu piirroksen neljännen kierroksen silmukat 3 – 8.
 2. Neulo 2 n kuten ruutupiirroksessa.
 3. Seuraa kuvion ohjeistusta silmukoiden 3-8 kohdalla:
Vinkki! Olen huomannut, että palmikon viimeinen silmukka kannattaa neuloa takareunasta oikein, silloin palmikko ei jää niin paljon vetämään tai siihen ei synny lenkkiä. Eli näissä ruutupiirroksissa silmukat 8 ja 14.
Tuo lanka työn eteen.

Nosta 3 s oikealle puikolle.
Vedä lanka työn taaakse.
Neulo 2 s oikein ja 1 s oikein takareunasta.
Vedä lanka taas työn eteen.
Poimi vasemmalle puikolle työn takaa nostetut 3 s.
Vedä oikea puikko pois silmukoiden alta ja poimi pudonneet 3 s oikealle puikolle.
Neulo vasemmalta puikolta 2 s oikein ja 1 s oikein takareunasta.

Nyt olet tehnyt ”hevosenkengän” oikean puolen valmiiksi!

4. Seuraavaksi palmikon toinen puoli eli silmukat 9 – 14.

Nosta 3 s oikealle puikolle (Huom! Lanka työn takana)
Neulo 3 s oikein.
Poimi vasemmalle puikolle työn edestä nostetut 3 s.
Vedä oikea puikko pois s alta ja poimi pudonneet silmukat oikealle puikolle.
Neulo 2 s oikein ja 1 o takareunasta.

Ensimmäinen ”hevosenkenkä” valmis!

5. Neulo 2 s n ja tee valepalmikko. Jatka tätä 18 s sarjaa 7 ( 8 ) kertaa kierroksen aikana.

Toista kokonaisia isoja ”hevosenkenkä”palmikoita tämän ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä yhteensä ainakin 4 ( 5 ) kokonaista palmikkoa ennen kuin aloitat kavennukset.

Kavennukset

 1. Ensimmäinen kavennuskierros, neulo kaikki nurjat silmukat nurin yhteen. Näin 18 s mallikerrasta jää jaljelle 16 s mallikerta. Yhteensä silmukoita jää 112 ( 128 ) s.
 2. Toinen kavennuskierros: tee jokaisen palmikon alussa ylivetokavennus ja lopussa neulo kaksi oikein yhteen.
 3. Jatka seuraavat kavennuskierrokset kuten 2. kavennuskierros, kunnes isoon palmikkoon jää jäljelle enää 4 silmukkaa, koko työhön yhteensä 56 ( 64 ) s.
 4. Jos tarpeen neulo seuraavan kavennuskierroksen kaikki silmukat 2 oikein yhteen, niin kauan kun työssä on noin 20 silmukkaa.
 5. Päätä työ vetämällä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi. Päättele.
beanie crown decreases
Näillä kavennuksilla sai aikaan tällaisen kauniin tähden mallisen ”kruunun”.

Höyrytä tai kylvetä pipo ja lisää halutessasi tupsu 🙂 !

English pattern, click the link ”lataa/download” below.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

35 thoughts on “Hello Yellow!

 1. Hei! Miksi työ pitää kääntää? Ja mitä sillä tarkoitetaan? Kiitti! 🙂

  1. Moikka, kiva kun olet löytänyt tänne minun blogiini :). Ei työtä tarvitse välttämättä kääntää toinenkin puoli resorista on ihan kivan näköinen, mutta jos haluat tuon saman pinnan resorista näkyviin valmiiseen työhön kuin mitä minulla kuvissa, niin silloin työ on käännettävä. Kun pipon resori taitetaan lopussa kaksin kerroin niin tavallaan se nurja puoli jää näkyviin. Tässä täytyy ajatella hieman nurinkurisesti siten, että nurjasta puolesta tuleekin se oikea ja näkyvä osa. Työ käännetään vähän samalla tavalla kuin kääntäisit paidan nurinpäin ja sen jälkeen jatketaan neulomista ihan normaalisti. Toivottavasti sait kiinni ajatuksesta :).

   1. Ymmärsin siis ihan oikein.. olenkohan tehnyt jotenkin hassusti, kun mulla on juuri tuolla sisäpuolella tuo nätimpi puoli, joka tulee esille käännettäessä.. 🙂

    1. Sehän taitaa olla katsojasta kiinni, kumpi puoli miellyttä enemmän silmää 🙂 . Itse olen halunnut, että esille jää se puoli resorista joka on sitä resoria kutoessa ulospäin ja näkyvissä, jolloin kun työn kääntää, se jää hatun sisäpuolelle ja näin jää valmiissa työssä esille ”ulospäin” kun resori käännetään kaksinkerroin.

 2. Hei , olen tekemässä lapsenlapselleni Hello-pipoa. Ohjettasi on helppo seurata ja olenkin päässyt neljännen hevosen kengän kohdalle. Koko jota teen on tuo pienempi ja lanka Dropsin Extra fine merinoa joka sopii hyin yhteen käyttämäsi langan kanssa.
  Pieni tarkistus kavennus kohtaan. Tarkoitatko että neulon neljännen hevosen kengän loppuun eli seitsemän kerrosta , sitten kahdeksannella kerroksella ei tule palmikkokiertoja vaan ensimmäinen kavennus-kierros? tuleeko kavennusten väliin kerros ennen seuraavaa kavennusta. malli on niin ihana .että tulen vielä tekemään pari samanlaista pipoa .terv Kati

  1. Hei, kiva kulla, että tykkäät mallista. Itselläni jo seuraava tekeillä 🙂 . Tuohon pienempään pipoon tein yhden palmikkokierroksen vähemmän kuin aikuisten koon pipoon, eli yhteensä 4 kokonaista isoa palmikkoa, joka tarkoittaa 6 kierrosta palmikkokiertoja. Seitsemän kierrosta varmasti käy myös, silloin pipo ei vaan ole ihan niin tyköistuva päälaelta. Aloitin kavennukset heti vimeisen palmikkokierroksen jälkeen ja toistin joka kierroksella. Toivottavasti tästä oli sinulle apua 🙂 .

 3. Moi!
  Ihanan selkeä ohje, kiitos!
  Minä en vain ymmärrä mitä kokonainen hevosenkenkä takoittaa, onko se koko mallikerta 16 krs?

  1. Moi! Kiva, että ole löytänyt tänne blogiini ja kiitos palautteestasi. Tarkoitan tuolla sitä kokonaista palmikkoa, eli sitä kahdeksan kerrosta korkeaa mallia. Alkuun tehdään puolikas ”hevosenkenkä”palmikko ja sen jälkeen kokonaisia ”hevosenkenkä”palmikoita. Tuo iso palmikko vaan minusta muistuttaa hevosenkenkää, siksi nimesin sen tuolla tavalla. Ei sille muuta syytä ole. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua 🙂 .

 4. Hei, miten tuo valepalmikkokohta oikein tehdään?
  Ei oikein auennut tuosta ohjeesta matti meikäläiselle.
  Kun yleensä valepalmikko tehdään kolmella silmukalla ja siihen tulee väliin ”reikä”, mutta tässä jotenkin kierretään ilman reikää.
  Ilmeisesti ihan helppo, mutta ei nyt aukea millään maikäläiselle tällä ohjeella tuo kohta 🙁

  1. Moi, ihana että olet löytänyt tänne blogiin. Tuo ”valepalmikko” tehdään samalla tavalla kuin reiän kanssa, mutta vain kahdella silmukalla. Nostetaan ensimmäinen s neulomatta neulotaan toinen oikein, jonka jälkeen neulotaan nostettu silmukka. Toivottavasti tämä selvensi ohjetta?

   1. Mullakin on vaikeuksia hahmottaa tämä kohta. Kaaviossa ”valepalmikon” kohdalla 2 silmukkaa, ohjeessa kuitenkin ymmärtääkseni 3? ”Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1o ja apupuikolta/vasemmalta puikolta 1o.” –> eli tämän mukaan tätä ensimmäistä silmukkaa ei vedetä toisten yli missään vaiheessa, joten mistä tuo palmikon kierto siis syntyy? ja kahdella silmukalla tehtynähän se olisi kavennus, joten miun pää ei nyt ymmärrä miten tää menee 😀 ymmärrän ohjeen niin, että nostetaan yksi s neulomatta ja neulotaan kaksi normaalisti oikein, mikä ei kyllä palmikkoa vielä tee.

    1. Hei, kiva että löysit blogini. Tuo “valepalmikko” tehdään samalla tavalla kuin reiän kanssa, mutta vain kahdella silmukalla. Nostetaan ensimmäinen s neulomatta neulotaan toinen s oikein, jonka jälkeen neulotaan ensimmäinen neulomatta nostettu silmukka. Itse en käytä apupuikkoa, joten vedän puikot pois silmukoiden alta neulotun silmukan jälkeen ja poimin neulomatta olevan silmukan vasemmalle puikolle ja neulotun silmuka oikealle puikolle, joka jälkeen neulon nostetun silmukan vasemmalta puikolta. Apupuikon kanssa nostetaan ensimmäinen silmukka neulomatta apupuikolle, neulotaan toinen silmukka, jonka jälkeen neulotaan silmukka apupuikolta. Näin saadaan aikaiseksi tuollainen kierre. Toivottavasti tämä selvensi 🙂 .

     1. Kiitos, aika selkeähän tuo olikin kun vain kokeili 🙂

     2. Moikka, Ihana pipo täälläkin tekeillä, mutta minä jumitan tuon valepalmikon kanssa. Osaatko vielä valaista minua, että miten se neulomatta nostettu silmukka neulotaan…

     3. Moi, kiitos 🙂 . Tuo kierre/valepalmikko on aiheuttanut muillekin neulojille päänvaivaa. Pitäisi vissiin selventää ohjetta sen osalta. Yritän kuitenkin selittää asiaa auki. Nostetaan ensimmäinen s neulomatta neulotaan toinen s oikein, jonka jälkeen neulotaan ensimmäinen neulomatta nostettu silmukka. Itse en käytä apupuikkoa, joten vedän puikot pois silmukoiden alta neulotun silmukan jälkeen ja poimin neulomatta olevan silmukan vasemmalle puikolle ja neulotun silmuka oikealle puikolle, joka jälkeen neulon nostetun silmukan vasemmalta puikolta. Apupuikon kanssa nostetaan ensimmäinen silmukka neulomatta apupuikolle, neulotaan toinen silmukka, jonka jälkeen neulotaan silmukka apupuikolta.

 5. Hei, mistä noita ihania tupsuja löytää? Kaunis pipo, tupsu vielä täydentää sen 🙂

  1. Moi, kiitos. Niitä saa useammastakin paikasta. Verkkokaupat suomessa esim. Paapo ja Ommelkupla, sekä kiinasta tilattua 🙂 .

 6. Hei

  Tein jo aikuisen pipon ja siitä tuli ihana. Dropsin extra fine merino on upea lanka. Teen vielä 5 v lapselle. Minkähän verran siihen kannattaa laittaa silmukoita?
  Terkuin maire

  1. Hei, jos kokeilet jättää yhden palmikkomallin piposta pois, niin saattaisi pienentyä sopivaksi. Tosin lapsienkin pään koot vaihtelevat ja on vaikea sanoa tarkalleen silmukkamäärää kun käsialakin vaikuttaa 🙂 .

 7. Kiitos kivasta ohjeesta! Minä jäin miettimään, että aloitetaanko kavennukset tuon palmikkokierroksen eli kerroksen 12 jlk heti vai tehdäänkö kerrokseen 16 asti ja sitten kavennusten aloitus?

  1. Muistaakseni tein 16 saakka ja aloitin sen jälkeen kavennukset :), Siitä on aikaa kun olen tämän viimeksi neulonut.

 8. Hei!

  Aivan ihana malli ja innoitti neulomaan pipon pitkän tauon jälkeen. Ohje on selkeä ja kysymykseni koskisikin senttimääriä. Kuinka korkea tuosta ”vartalosta” tulee ennen kavennuksia, kun tekee ohjeen mukaan? Minulla on nyt käytössä paksumpi lanka ja isommat puikot (5mm). Vielä olen aika aloittelija niin en osaa hahmottaa sopivaa korkeutta omin päin :> kiitos vastauksesta jo etukäteen!

  1. Moi,

   valitettavasti senttimäärä riippuu tekijän käsialasta. Pipoa voi kokeilla välillä, niin näkee kun on sopiva 🙂

 9. Moi, tarkentava kysymys noihin kavennuksiin: kun 2. kavennuskerroksella ja sitä seuraavilla pitää palmikkojen alussa tehdä ylivetokavennus, tarkoitatko ihan ns. tavallista ylivetoa? Eli eka silmukka nostetaan neulomatta, toinen neulotaan ja sitten vedetään neulomatta jätetty silmukka neulotun yli? Rupesin katsomaan että näyttää hieman oudolta nurin neulottujen silmukoiden päälle mutta ehkä teen jotain väärin?

  1. Moi, kavennukssissa lukee: ”tee jokaisen palmikon alussa ylivetokavennus ja lopussa neulo kaksi oikein yhteen”.

 10. Moi! Tuleeko palmikkokuvioa vielä kavennustenkin aikana? Jos ei, neulotaanko silloin pelkkiä oikeita silmukoita ja kavennetaan ohjeen mukaan?

  1. Moi,

   siitä on aikaa kun olen tämän pipon viimeksi neulonut, mutta muistaakseni palmikko ns. kavenee lopussa, eli neulotaan sekä oikeaa, että nurjaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.