Ohjeet, Pipot

Helppo tupsupipo palmikoiden

Tupsupipo palmikoneule

Tämä pipo syntyi äidin toiveesta saada kerrankin oikein istuva ja omaan päähän sopiva pipo. Äidilläni on melko siro pää aikuiseksi (53 cm), joten suurinosa kaupan onesize -pipoista pyörii hänen päässän. Toiveena oli myös, ettei pipo kutittaisi ja siinä olisi tupsu. Poikkesin tänään taas ihanassa Villa Pallossa  samalla kun hain koiralle naapuriliikkeestä lisää ruokaa ja mukaan tarttui uusi lankatuttavuus Gedifra SOFFIO. Olen metsästänyt nettikaupoista tuollaista pörröistä silk/alpakka sekoitusta, joka olisi oikeasti väriltään valkoinen, eikä kerman vaalea tai beige; nyt se löytyi. Hieman tyyriimpi kuin Dropsin alpakka silk, mutta langassa on myös enemmän mittaa.

Itse pyrin tekemään suhteellisen helppoja kuvioita, jotka toistavat itseään, koska en jaksa olla jatkuvasti tuijottamassa ohjetta, joten tämäkin ohje on toteutettu neulomisen ”mindfullness” mielessä pitäen.

Ohje untuvaiseen palmikkopipoon

Koko: 50-55 riippuen käsialasta.

Työhön käytetty:

 • Adlibris Baby Merinovilla Lanka 50g White A027

 • Gedifra SOFFIO alpaca merino silk 25g ball 187m  (37% schurwolle virgin wool 37% alpaka alpaca – 26% seide silk)
 • 3,5 mm pyöröpuikot 40 cm + apupuikko palmikkoon

Lankaa jäi keristä vähän jäljelle.

Työn aloitus

 1. Aloita työ luomalla pyöröpuikolle 105 silmukkaa. (Saat siistimmän reunan jos teet resorin pienemmällä puikolla esim. 3 mm, itse olen tehnyt koko pipon 3,5 mm puikoilla)
 2. Neulo 1 s. nurin, neulo 2 s. oikein suljettuna neuleena *, toista *–* vielä kierros loppuun ja jatka niin monta kierrosta, että sinulla on valmista resoria noin 6 cm.
 3. Neulo seuraavaksi 1-2 kierrosta täysin oikein suljettuna neuleena.
 4. Käännä työ.
   Vinkki! Olen huomannut, että työn kääntämisen jälkeen kannattaa poimia rivin ensimmäisen silmukan juuresta, edellisen kierroksen silmukka mukaan, kun aloitetaan kierrosta. Tämä pätee vain rivin ensimmäiseen silmukkaan ja kääntämisen jälkeen ensimmäiseen rivin aloitukseen.
 5. Jatka em. joustinneuletta vielä noin 5 cm.
 6. Aloita tämän jälkeen ruutupiirroksen mukainen palmikkoneule. Neulo ensin 2 s. n, 3 s. o *, toista *–* vielä kierros loppuun ja tee näin yhteensä 4 kierrosta.
 7. Tee ensimmäinen palmikko ruutupiirrolsen mukaisesti apupuikkoa käyttäen, toista kierros loppuun saakka.
 8. Neulo 8 kierrosta taas  2 s. n, 3 s. o ja aloita seuraavalla kierroksella taas palmikko apupuikkoa hyödyntäen.
 9. Neulo tätä palmikkoneuletta noin 14 cm.
 10. Aloita kavennukset.

Kavennukset

  1. Ensimmäisellä kavennuskierroksella, neulo nurin yhteen silmukat nurjan neuleen kohdalla. Ei kuitenkaan ison palmikon välissä, neulo ne vielä normaalista nurin.
  2. Neulo kaksi välikierrosta.
  3. Neulo seuraavaksi jäljelle jääneet nurjat silmukat oikein yhteen seuraavan palmikon yhteyteen, niin että nurjia silmukoita ei jää palmikoiden väleihin. Lisäksi neulo samalla kierroksella ison palmikon väliset nurjat silmukat oikein yhteen.
  4. Neulo kaksi välikierrosta, jossa ensimmäisellä kierroksella teet taas pienemmän palmikon nostamalla ensimmäisen silmukan apupuikolle, neulomalla seuraavan s. ja sen jälkeen s. apupuikolta.
  5. Neulo seuraava kavennuskierros niin, että kavennat suuren palmikon välistä pois 1 nurjan s. kutomalla sen oikein yhteen seuraavan oikean s. kanssa.
   Vinkki! Vaihda työhön sukkapuikot tai ota käyttöön Magicloop kun työ käy liian pieneksi pyöröpuikolle.
  6. Neulo kaksi välikierrosta oikeaa.
  7. Kavenna seuraavaksi molempien palmikoiden keskeltä 1 s. oikein yhteen.
  8. Tee seuraavalla välikierroksella palmikko jäljelle jääneistä kaventuneista palmikoista ja tee vielä toinen välikierros oikein.
  9. Kavenna seuraavalla kierroksella pienempi palmikko 1 s. neulomalla jäljellä olevat 2 s. oikein yhteen ja kavenna vielä oikein yhteen ison palmikon keskellä, jolloin isoon palmikkoon jää 4 s. jäljelle.Kavennettu palmikko
  10. Neulo 1 välikerros, jonka jälkeen neulo seuraavat kierrokset oikein yhteen, välissä välikierros oikeaa,  niin kauan kun työssä on jäljellä enää 8-10 silmukkaa.
  11. Katkaise lanka, päätä työ.
Palmikko pipo tupsulla
Onneksi tyttärellä on lähes saman kokoinen pää, niin hänet voi lahjoa toimimaan mallina 🙂
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 thoughts on “Helppo tupsupipo palmikoiden

 1. Ekaa kertaa pipoa tekemässä.. miehellä ja päänymärys tarvisi olla noin 56cm. Kuinka paljon lisään silmukoita? Ja miten saan sovellettua ohjeen tähän silmukka määrään?

  1. Hei, kokonaissilmukkamäärään vaikuttaa aina lanka ja neulojan käsiala, joten on vaikea sanoa tarkkaa silmukkamäärää muiden käsialaan. Voisit ehkä kokeilla lisätä yhden mallikerran ohjeeseen verrattuna ja jatkaa pituutta lisää myös, jos se tuntuu tarpeelliselta.

 2. Ison palmikoitu sanallinen ohje on harhaanjohtava. Samoin alun käännöskerrosten 2 oikein pitää olla 2 nurin kudottua kerrosta.

  Nim. Ahkera pipon tekijä 🤬

  1. Moi,

   ikävää, että ohjeeni tuotti sinulle pahaa mieltä. En ole ammattineuloja, joten virheiden mahdollisuus ohjeessa on olemassa.

 3. Moi,
  Kivan näköinen palmikkopipo.
  Näyttäisi siltä, että ohjeesta poiketen pikkupalmikkoa neilotaan joka toisella kierroksella, eikä joka neljännellä.

  1. Moi,

   voipi olla, että on saattanut jokunen virhe ohjeeseen pujahtaa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *