Ohjeet

Kuviolliset talvisukat

helppo kirjoneulottu talvinen sukka

Innostuin tästä helposta ja yksinkertaisesta kirjoneulemallista, jonka alkuperäinen ohje löytyy täältä: DROPS kuviolliset palmikkosukat ”Karisma”-langasta. Tämä on siitä helpohko kirjoneule, että langat kulkevat mallin mukana, eikä erillisiä langankiertoja tarvitse välttämättä tehdä. Alkuperäinen sukkamalli on melko pitkä, joten muokkasin sitä hieman lyhyemmäksi. Tällä samalla kuviolla onkin syntynyt jo muutama pari sukkia, tai siis ainakin muutama erilainen sukka, koska tapani mukaisesti saatuani yhden sukan valmiiksi en malttaisi millään kutoa enää toista sukkaa samalla värillä vaan ajatuksen suuntaavat jo seuraaviin projekteihin ja niiden visiointiin :D. Onko muilla samaa ongelmaa?

Kyseessä on kaunis ja perinteinen malli, josta löytyy varmasti jos millaisia muunnoksia suuntaan ja toiseen. Dropsin ohjeessa lankana oli Garnstudion DROPS KARISMA, mutta itselle on kertynyt paljon eri sävyjä Novitan 7 Veljestä -langoista, joten sovelsin tämän ohjeen sopimaan kyseisen langan mukaan. Samalla ajatelin, että väriä vaihtamalla voin luoda sekä jouluisen punaiset sävyiset sukat, että talvisen huurteiset samalla kaavalla, tai ehkä vähän soveltaen ;). 

Helpot kirjoneulesukat kahdessa koossa

Suluissa löydät isomman koon ohjeet ja määrät!

Pienemmällä silmukkamäärällä 50 s. tulee 34-36 kokoinen sukka riippuen käsialasta ja 60 s. työstä 39-41 koon sukka riippuen tietenkin käsialasta. Kuvio on jaollinen 12 ja 6 s. joten voit kasvattaa tai pienentää kokoa noilla silmukkamäärällä ilman, että kuvan mallia täytyy muuttaa.

 • Lanka Novitan 7 Veljestä 100 g (150g ), en ole erikseen erotellut lankojen määriä, mutta suhde on noin 1/4. 
 • puikot 3,5 – 4 mm riippuen käsialasta
 • apupuikko palmikkoneuleeseen

Resori

 1. Aloita työ luomalla 50 (60) silmukkaa 3,5 mm puikoille, jaa silmukat neljälle puikoille.
 2. Aloita palmikkoneule ruutupiirroksen mukaisesti. Neulo 2 s nurin, 4 s o, 2 s n, 2 s o, tämä piirros toistuu 5 (6) kertaa kierroksen aikana. Neulo näin 4 kierrosta ja toista vielä toisen kerran niin, että työssä on nyt yhteensä 10 kierrosta ja kaksi palmikkoa päällekkäin.

Kirjoneule

Olen huomannut, että vaikka yritän kirjoneuleessa pitää käsialan löysähkönä, tuppaa neule silti jäämään hieman normaalia kireämmäksi. Siksi suosittelenkin vaihtamaan alun resorin jälkeen puikot 4 mm tai aloittamaan työn suuremmalla määrällä silmukoita. Tosin puikkojen vaihtaminen on helpompaa ja sukkaan tulee vähemmän silmukoita kudottavaksi. Kirjoneuletta työstäessä kannattaa myös huomioida,  ettei käsiala ole liian kireää. Sillä liian kireässä kirjoneuleessa langanviennit työn nurjalla puolella kiristyvät ja jäävät ”vetämään” työssä tällöin sukka ikäänkuin kutistuu. Jos haluat sukasta nimenomaan pienemmän ja napakamman niin tee myös kirjoneule 3,5 mm puikoilla.

 1. Neulo ruutupiirroksen mukaisesti yksi kierros oikein suljettuna neuleena. ( Pienemmässä koossa kavenna oikean kierroksen aikana kaksi silmukkaa oikein yhteen tasavälein, jotta jäljelle jää 12 jaollinen määrä silmukoita = 48 s. Isommassa koossa on jo valmiiksi 12 jaollinen silmukkamäärä 60 s. )
 2. Alapuolella on kaksi eri ruutupiirrosta sekä ylimääräinen vaihtoehtoinen piirros. Kaksi ensimmäistä piirrosta ovat muutoin identtiset, mutta olen 60 s. piirrokseen lisännyt aina kuvioiden väliin 2 kierrosta oikeaa neuletta pohjavärillä, että vartta saadaan hieman kasvatettua. Valmis varsi on 48 s. sukassa noin 13 cm, ennen kantalappua ja 60 s. työssä lisäkierroksilla 16 cm, ennen kantalappua.
 3. Kierrosten 2-6 (4-8) kuvio on 6 s. jaollinen joten se toistuu yhteensä 8 (10 ) kertaa. Jos haluat kuviosta siistimmän ota kuviota neuloessa huomioon lankadominanssi. (Blogiin tulossa myöhemmin tekniikkaohje.)
 4. Ensimmäisen kuvion jälkeen neulo 1 (3) välikerros.
 5. Aloita 12 s. jaollinen hiutale kuvio, kierrokset 8-18 (12-22), muista myös lankadominanssi, jotta kuviosta tulee siisti. Tämä 12 s. malli toistuu työssä yhteensä 4 (5) kertaa.
 6. Hiutale kuvion jälkeen neulo 1 (3) välikerros.
 7. Tee seuraavaksi toinen pyramidi kuvio peilikuvana, kierrokset 20-24 (26-30).
 8. Neulo jälleen kuvion jälkeen 1 (3) välikerros.
 9. Aloita sitten viimeinen kuvio kierrokset 26-29 (34-37).
Ruutupiiros 48 s. työlle.
Ruutupiirros 60 s. työlle.
kirjoneuleen ruutupiirros
Vaihtoehtoinen 34 kerroksen ruutupiirros kirjoneuleeseen.

Kantalappu, kantapää ja kiilakavennukset

Kirjoneuleen jälkeen aloita kantalapun neulominen puikoille 1 ja 4, itse tein vahvistetun kantapään, mutta mikä tahansa muukin kantapää kay.

 1. Neulo sukan koon mukainen kantalappu, kantalapun kierroksia yhteensä  22-24 (26).
 2. Kantapään kavennusten jako 8+8+8 (10+10+10).
 3. Poimi silmukat kantalapun molemmista reunoista ja 12+1 (13+1), neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ensimmäisellä kierroksella ja aloita seuraavalla kierroksella kiilakavennukset puikon 1 lopussa oikein yhteen ja puikon 4 alussa tee ylivetokavennus, kavenna joka kierroksella kunnes silmukoita on jäljellä alkuperäinen määrä per puikko 12 (15). (Huom! 60 s. tulee aika kookas jalkapohjan osuus, joten jos tavoittelet sirompaa/pienempää mallia niin kavenna silmukat kiilakavennusten yhteydessä kaikille puikoille esim. 13+13+13+13= 52 s.)
 4. Neulo oikeaa neuletta suljettuna neuleena kunnes pikkuvarvas peittyy tai kun pohjan pituus on noin 22-25 (26-28) cm.
 5. Aloita valitsemasi kärkikävennus, päättele työ kun jäljellä on enää 8 silmukkaa.

Tähän sukkaan olen soveltanut tuota viimeistä ruutupiirustuksen kuviota.

 

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *