Haasteet, Novita, Ohjeet, Sukkalaatikko 2019

Nurjat räsymattovillasukat

Sukkalaatikko 2019 – Maaliskuu

Somessa on toinen toistaan kauniimpia räsymättovillasukkien kuvia, joista ammentaa inspiraatiota. Olen siis jo jonkin aikaa ihaillut muiden kauniita luomuksia näistä värikkäistä hittisukista. Kuitenkin vasta @pippuripallokalan nurjat räsymattosukat nähdessäni tiesin, millaiset haluan omistani tehdä, koska tuo nurja puoli näyttää aivan räsymatolta.

Seuraavaksi heräsi siis kysymys siitä, miten saisin neulottua nurjat sukat ilman, että joutuisin neulomaan koko sukat nurjalla, koska se on mielestäni paljon työläämpää ja halusin päästä tässä sieltä mistä aita on matalin. Mietintämyssy päähän ja ideoimaan, tai oikeastaan lähdin vain neulomaan niin kuin tapanani on. Kyllä se siitä sitten suttaantuu, eikö niin 😀 ?

Kuinka neuloa nurjat räsymattovillasukat ilman nurjaa?

Materiaalit

  • Novitan 7 veljestä synttärikakku
  • Novitan 7 veljestä raita
  • Novitan valkoista 7 veljestä lankaa resoriin, kantapäähän ja päättelyyn.
  • 4 mm puikot (3,5 mm puikot) tai käsialan mukaan.

Resori

Luo 48 s puikoille. Tee 10 kierrosta valitsemaasi resoria. Minä tein ihan perus 2 o ja 2 n. Mielestäni tuo oikea puoli resorista oli kauniimpi, joten käänsin työn ympäri, ennen värillisellä langalla neulomista.

Varsi

Kun neulotaan oikealla ja halutaan, että nurja puoli on valmistumisen jälkeen oikea ja näkyvä puoli, on kuljetettava lankoja nurinkurisesti työn oikealla puolella.

Halusin, että molemmissa langoissa olevat värit kulkisivat sulavasti väristä toiseen, joten aloitin molemmista keristä pinkillä värillä ja tein värien mukaisesti 1-3 kierrosta, vähän soveltaen aina kierrosmäärää sen mukaan, miltä tuo raidoitus näytti. Aloitin kantapään kun olin päässyt uudelleen tuon pinkin värin kohdalle.

Aina oikein kantapää

Neulo tuolla kirkkaalla värillä vielä 1 puikko, eli kokonaisen kantalapun alku ja aloita kantapään värillä sen jälkeen eli tässä valkoisella kokonainen kantalappu nurjalta puolelta. Nosta 1 nurin neulomatta, neulo 22 oikein ja 1 nurin. Seuraavalla kierroksella nosta ensimmäinen s oikein neulomatta ja neulo 23 s oikein. Jatka näitä kerroksia kunnes sinulla on yhteensä 24 kierrosta ainaoikeaa.

Kantapään kavennukset

Aloita kavennukset siten, että neulot näkyviin tulevalla puolella oikeaa ja piiloon jäävällä puolella nurjaa. Käytänmössä teet kantapään kavennukset normaaliin kantapäähän verrattuna peilikuvana. Aloita kavennukset kun olet neulonut 24 kierrosta ainaoikeaa ja viimeisin kierros oli se, joka jää näkyviin sitten kun työ on käännetty. Neulo nurjaa kunnes jäljellä on enää 7 s tee 2 nurin yhteen kavennus, käännä työ. Neulo oikeaa kunnes jäljellä on 7 s, nosta 1 o neulomatta neulo 1 oikein, vedä neulomatta s neulotun yli. Käännä työ. Jatka näin kunnes olet kaventanut pois kaikki 6 + 6 s ja keskelle jää 12 s.

Jalkaterä

Aloita värillisellä langalla neulominen kantapään keskeltä, niin langanvaihdot kulkevat sukkien pohjissa. Neulo haluamallasi rytmityksellä kunnes pikkuvarvas peittyy. Neulo yksi kierros vielä oikein valkoisella, sen jälkeen käännä työ.

Kavennukset

Kääntämisen jälkeen voit tehdä haluamasi kavennukset. Mitä tein seuraavasti. Neulo jokaisen puikon lopussa ( kun jäljellä on 3 s )2 o yhteen ja 1 o. Neulo jokaisen puikon alussa 1 o ja ssk (eli kahden noston kavennus). Toista joka kierroksella, kunnes jäljellä on enää yhteensä 8 s. Päätä työ.

Edulliset itse tehdyt sukkablokit IKEAn leikkuulaudoista.

Käännä nurja puoli päälle, eli näkyväksi puoleksi. Höyrytä kunnolla. Laiton sukat höyryttämisen jälkeen näihin itse tehtyihin blokkeihin, jotta ne asettuvat kauniisti jalkaan kääntämisen jälkeen. Ohje edullisiin blokkeihin löytyy täältä.

Follow my blog with Bloglovin

Tagged , , , , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *