design by NS, Ohjeet, Palmikot, Pipot

The Cushy beanie

Palmikkopipo

Edit: English pattern available as PDF-file at the end of this page!

Lähdin kokeilemaan toimiiko DROPS Big Merino pipoon. Tarkoitus oli alun perin tehdä tuo Hello beanie, mutta en saanut helpolla silmukoita toimimaan työn kokonaissilmukkamäärän kanssa yhteen. Niinpä tästä piposta ja langasta tuli yksinkertaistettu versio tuosta Hello beaniesta, ”hence” nimi Cushy beanie.

Ohje on tehty kahdelle kolle S/M = 53-56 cm ja L/XL = 57-60 cm. Isomman koon mitat ja silmukkamäärät on ilmoitettu suluissa. Suurehkon puikkokoon ja paksuhkon langan vuoksi, tämä pipo valmistuu nopeasti sen jälkeen kun resori osuus on ohitettu.

Materiaalit & tarvikkeet

 • 4.0 ja 5.0 mm pyöröpuikko (40 cm) + apupuikko palmikolle jos tarpeen.
 • 5.0 mm sukkapuikot tai magic loop kavennuksiin
 • Aran (8 wpi)  lankaa tai vastaavaa, jossa puikkosuositus 5.0 mm. Olen käyttänyt pienempään kokoon 2,5 kerää (noin 130 g) DROPS Big Merinoa Adlibrikseltä ja isompaan kokoon 3 kerää (noin 145 g).
 • tekoturkistupsu
 • Tiheys palmikossa 10 x 10 cm noin 20 s x 24 r
 • Tiheys resorissa 10 x 10 cm noin 17 s x 22 r

Helppo ja nopea Cushy beanie -ohje

Lyhenteet

 • s = silmukka
 • n = nurja silmukka
 • P3E = nosta 3 s työn taakse, neulo 3 o ja neulo apupuikolta/nostetut silmukat.
 • P3T = nosta 3 s työn eteen, neulo 3 o ja neulo apupuikolta/nostetut silmukat.
 • N2oY = neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen.
 • N2nY = neulo kaksi silmukkaa nurin yhteen.
 • YV = ylivetokavennus, nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s, vedä nostettu s neulotun s yli.

Resori

Aloita luomalla 4.0 mm pyöröpuikolle 96 (104) silmukkaa. Neulo resori *1 s o takareunasta, 1 s nurin*, toista kierros loppuun. Jatka kunnes resori on 12 (13) cm korkea. Käännä työ.

Vinkki! Olen huomannut, että jos työn kääntää ja alkaa vain neuloa niin kerrosten väliin jää reikä. Periaatteessa reikä ei haittaa, koska se jää valmiissa pipossa resorin alle piiloon, mutta poimimalla edellisen kierroksen viimeisen silmukan ja neulomalla sen yhdessä oikein kierroksen ensimmäisen silmukan kanssa, välttää reiän.

Pipon ”vartalo”

Vaihda työhön 5.0 mm puikot. Neulo 1 kierros oikein, lisää työhön tällä oikein neulotulla kierroksella tasavälein 16 (24) s. Nyt sinulla on työssä yhteensä 112 (128) s. Aloita palmikkoneule. Jos tarvitset yksityskohtaisempaa ohjeistusta palmikon tekemiseen, löydät kuvalliset ohjeet Hello beanie -julkaisusta täältä.

Molemmissa pipoissa neulotaan yhteensä 5,5 palmikkoa. Alkuun vajaa palmikko, jonka jälkeen vielä 5 kokonaista palmikkoa ennen kavennuksia. Pienemmässä koossa toistetaan 8 kierroksen palmikkomallikertaa ja isommassa 9 kierroksen palmikkomallikertaa.

 1. Neulo 3 täyttä kierrosta: *2 n, 12 o, 2 n*.
 2. Neulo sitten palmikkokierros: *2 n, P3E, P3T, 2 n*, toista kierros loppuun.
 3. Jatka sitten täysien palmikoiden neulomista kierroksen 1. mukaisesti yhteensä 7 ( 8 ) kierrosta.
 4. Kun olet neulonut 7 ( 8 ) täyttä kierrosta *2 n, 12 o, 2 n* neulo seuraavalla kierroksella palmikko *2 n, P3E, P3T, 2 n*, toista kierros loppuun.
 5. Toista tätä kokonaista 8 ( 9 ) palmikkomallikertaa yhteensä 5 kertaa, ennen kavennuksien aloittamista.

Kavennukset

Aloita kavennukset kun olet viimeiseksi neulonut viimeisen palmikkokierroksen (*2 n, P3E, P3T, 2 n*) ja työssä on yhteensä 5 kokonaista palmikkoa. Kavennukset neulotaan joka kierroksella.

 1. kavennuskierros, neulo nurjalla neuleella kaikki nurjat s N2nY. Eli nurjia silmukoita jää tämän kavennuskierroksen jälkeen väleihin enää 2 kpl. Kokonaissilmukkamäärä on kavennusten jälkeen 98 (112)s.
 2. Neulo seuraavalla kavennuskierroksella palmikon alussa *YV ja palmikon kaksi viimeista silmukkaa N2oY* toista kaikkiin palmikoihin. Jäljelle jää enää yhteensä 84 ( 96 ) s.
 3. Toista 2.kavennuskierros kunnes palmikossa on jäljellä enää 4 s.
 4. Kun palmikon silmukkamäärä on enää 4 s, kavenna jäljellä olevat nurjat silmukat N2nY. Tämän kavennuskierroksen jälkeen työssä on jäljellä enää 35 ( 40 ) s.
 5. Seuraavalla kavennuskierroksella kavennetaan työn kaikki jäljellä olevat s N2oY.
 6. Kun jäljellä on enää noin 20 s, vedä lanka jäljellä olevien s läpi. Päättele langat ja höyrytä tai kylvetä pipo.

Itse höyrytän kaikki neuleeni silitysraudalla ja pipot venyttelen ja vanuttelen kevyesti käsin kun ne ovat vielä kosteita höyrystä.

Jos innostutte neulomaan näitä ihanan pehmoisia The Cushy beanie -pipoja niin tägätkää @nurjiasilmukoita tai #cushybeanie instassa, niin pääsen ihastelemaan töitänne 😀 !

Edit: Pattern available in English as well! Link below.

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 thoughts on “The Cushy beanie

  1. Hei, kiva kun olet löytänyt tänne sivuilleni. Tarkoitatko, että onko ohjeesta pdf-tiedostoa suomeksi? Ei valitettavasti ole, ohje on vain tuossa sivullani.

 1. Kiitos tästä ohjeesta! Syntyi hieno pipo mustasta Dropsin Big Merinosta. Tein isomman koon ohjeella, ja lankaa kului kolme kerää, siis 150 g, eikä se riittänyt kuin neljään kokonaiseen kahdeksan kerroksen palmikkoon, mutta piposta tuli silti juuri sopivan kokoinen. 🙂

  1. Kiitos viestistäsi. Käsialalla on suuri merkitys neuleissa 😊. Hyvä, että tuli sopiva vähemmilläkin palmikoillla 👍.

 2. Mitä lankaa voisit suositella näiden mainittujen sijasta? Käyttämiäsi lankoja kun ei ihan joka myymälästä löydy.

  1. Voisit tietenkin kokeilla vaikka kaksinkertaisella baby merinolla 🙂 . Jos Novitan isoveli lanka ei kutita niin se taitaa käydä myös.

 3. Kiitos tarkasta ohjeesta. Olen aloittelija ja mietin, miksi tarvitaan erikokoiset puikot resoriin ja vartaloon?

  1. Moi,

   pahoittelut viivästyneestä vastauksesta, blogi on ollut hiljaiselolla. Pienemmillä puikoilla saa tiiviimmän resorin.

 4. Hei!

  Miten ihana pipo! Voisitko vielä hiukan avittaa tuossa pipon käännöskohdassa. Mikä on se nostettava silmukka, jotta käännöskohtaan ei tulisi reikää? Ja tehdäänkö poiminta ennen vai jälkeen pipon käännön? Poimitaanko siis joku silmukka aiemmilta kierroksilta?

  1. Hei, hello yellow pipon ohjeissa on kuva tästä edellisen kierroksen silmukan pomimisesta. Poiminta tehdään käännöksen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *